Joyce van Belkom ihvjmjhm06

Ik hou van jou maar je hindert me

Met een intrigerend duet zoomt Vloeistof in op het samenleven als een kwetsbaar proces. Switchend tussen metafoor en echte strijd brengt het de vervreemding tussen twee individuen, die innige verbondenheid zoeken, beknellend nabij.

Innig contact. Je wilt het. Maar dicht op elkaar levend verlies je het zicht op jezelf en de ander. Toch probeer je controle te houden. Ook al is het maar in het hoofd. Lukt het je eigenlijk om jezelf echt over te geven?

Licht schuin van boven bezie je de dansers. De twee bewegen op, over en tegen elkaar. En terwijl ze laag over de grond verplaatsen, houden ze constant contact. De zoektocht en worsteling van de dansers nemen je mee naar steeds nieuwe kritieke momenten in het samen zijn. Ze proberen grip te krijgen op het lichaam van de ander, maar zitten zo dicht op elkaar dat elke gewichtsverplaatsing of de kleinste richtingsverandering direct leidt tot andere verhoudingen.


Vloeistof vertrekt hier vanuit de beperkingen en legt deze moedwillig op. Dit levert een zichtbare strijd van wrijving en uitdaging, falen en opnieuw proberen. Gesproken tekst neemt je mee naar de details en naar datgene wat zich binnen in het hoofd afspeelt. Discrepanties en misverstanden worden blootgelegd. Niet alleen bij de dansers maar ook bij jezelf als kijker.

Soms ontroert je de kwetsbaarheid van de liefdezoekende mens en soms bespied je je medekijkers. Het bespelen van je perceptie is een voornaamste kracht van Vloeistof. Voor je het weet ben je toeschouwer van je eigen waarneming.

Francesco cavaliere Vloeistof 010 Low Res

De voorstelling ging in première in 2011 en werd onder meer getoond in De Melkweg, Chassé Breda, Vrijhof Cultuur Centrum (Universiteit Twente), Theater De Nieuwe Vorst, De Groene Engel, De Verkadefabriek, Ainsi, Theater Lux en Volksroom (Brussel), Tanzplanost: Tanz-Zeitfestival Winterthur (CH), Theater Chur (CH), Lokremise St.Gallen (CH), Tanzraum Herisau (CH), Phoenix Theater Steckborn (CH), Tak Theater Schaan (LI), Nanijng (Dutch China Spring Dancefestival Nanijng), Erasmushuis Jakarta (Indonesia)

Video impressie

Preview