Vloeistof Redesigning Spaces Photographer William van der Voort

Masterclass Keep off the grass

Als je dicht bij een muur bent, met je neus naar die muur gericht, wordt de muur een obstakel. Als je omhoog kijkt, wordt ineens de hoogte zichtbaar. Als je met je rug tegen de muur staat, wordt het een kader waarin je verschijnt.

In deze Masterclass wordt de specifieke kennis van en expertise in het werken in de openbare ruimte van Vloeistof met jou gedeeld.

Sinds 2016 geeft Vloeistof workshops aan bachelor- en masteropleidingen -voor Fontys (Tilburg) en Codarts (Rotterdam). In de workshop krijg je handvatten, inside kennis en werkervaring op locatie, om letterlijk en figuurlijk de weg te vinden in de stad en te beleven wat de ruimte met je doet. De workshop is gebaseerd op 20 jaar ervaring met het maken van vele dansvoorstellingen in de openbare ruimte te midden van passanten.

Masterclass

De manier waarop dansgezelschap Vloeistof het menselijk lichaam inzet, transformeert het lichaam tot een medium dat de betekenis van de omgeving kan veranderen. In deze masterclass neemt choreograaf en danser Anja Reinhardt je mee in haar manier van kijken.
Door het lichaam te positioneren in de ruimte, worden gebouwde omgeving, architectuur en gedragspatronen benadrukt. Telkens onderzoeken we hoe daarbij de ruimte context biedt voor het lichaam en hoe het lichaam een kwaliteit of aspect zichtbaar maakt van die (specifieke) ruimte.

Hoe manipuleer je de blik naar elementen in de ruimte?

De Masterclass deelnemer leert hoe de focus van de toeschouwer naar de omgeving wordt gestuurd. Daarbij is het van belang om inzicht te krijgen in perspectieven, afstanden en zichtlijnen en die te leren meenemen in positionering van het lichaam en richting van de beweging.

Wat leer je als architect / urban planner?

 • We gaan op zoek naar een verdieping in jouw stedelijk ontwerp.
 • Ken je die gedeeltes in de stad waar de wind vrij spel heeft, en passanten wegblaast? Je komt meer te weten over de zintuigelijke beleving van de ruimte en doet ervaring op van mensen in de omgeving. Hoe voelt het? Hoe is er rekening gehouden met de mens in deze ruimte? Hoe is de menselijke maat?
 • Experimenteren en spelen. We werken in twee groepen: terwijl de ene op onderzoek uitgaat, krijgt de andere de kans om te observeren.
 • Leren echt naar de omgeving te kijken: het analyseren van je omgeving en de verschillende aspecten ervan. En het zogenaamde 'dominante aspect' leren kennen.
 • Werken met principes en regels betreffende perspectief en afstand, en performatieve 'aanwezigheid' in relatie tot de dagelijkse routine van voorbijgangers.

Wat leer je als performer?

De workshop reikt je vaardigheden aan, die je een breed scala aan mogelijkheden en grote flexibiliteit bieden om in de niet-georkestreerde publieke ruimte op te treden, ongeacht de omstandigheden.

 • Door middel van eenvoudige praktische oefeningen experimenteren de deelnemers met nieuwe manieren om zich in de ruimte te positioneren.
 • Het analyseren van gedragscodes in de openbare ruimte: hoe ze te respecteren en hoe ze te breken (en wanneer wat te doen).
 • Hoe de focus (van de toeschouwer) op de omgeving te richten.
 • Basisvaardigheden van individuele positionering: hoe je je lichaam in de omgeving plaatst in relatie tot wat er is. Het lichaam gebruiken als 'kader' om verschillende aspecten in de omgeving te zien.
 • Gebruik van architecturale elementen en stadsmeubilair.

Duur

 • Dagdeel óf
 • Verdiepende versie - 2 dagen

Interesse? Meer info

Stuur een mail naar info@vloeistof.nl en we informeren je over de mogelijkheden.

Anja Reinhardt, artistiek leider van Vloeistof - meer over Anja

Ulrike Doszmann, ervaren danseres bij Vloeistof - meer over Ulrike

Wannes de Porre, ervaren danser bij Vloeistof - meer over Wannes

Header foto - William van der Voort