Monumentum Foto

Monumentum

Monumentum is een 360-Dans-video-installatie bekeken door een VR-bril. De mogelijkheid om de traditionele kijkwereld van de kijker te veranderen, geeft nieuwe speelruimte.

Wat als we het gezichtspunt drastisch veranderen? En wat als je als toeschouwer midden in de intieme ruimte tussen een man en een vrouw wordt geplaatst?
Hoe ga je om met de rol van voyeur zo dicht bij de huid, met de volledige vrijheid om elke plooi ongegeneerd te bestuderen en daarbij te kiezen waar je je op richt?

De drieluik bestaat uit drie films, waarbij in iedere film een stel van een andere leeftijd - tussen 20 tot 70 jaar - te zien is.

Het bewegingsconcept is minimalistisch: in een verstilde, langzame beweging proberen de twee zich voortdurend tot elkaar te verhouden, tot de lichtbron en de onmetelijke ruimte eromheen. Je ziet toenadering en strijd; een dubbelzinnig spel tussen kwetsbaarheid en kracht. Zo dicht bij de huid verandert een plooitje, de klopende slagader, een gespannen pees in een monumentaal landschap. Wie ben jij in dit landschap?

Choreografie   Anja Reinhardt

Film   Bob Driessen

Dans   Andrea Beugger, Izah Hankammer

Muziek   Jesse Koolhaas

Financier   Stichting Stokroos, Makersfonds Tilburg

Monumentum still

De installatie bevat drie VR-brillen waaruit u kunt kiezen. Je ziet drie koppels tussen 20 en 70 jaar een minimale dansvoorstelling uitvoeren. Door deze bewegingen in 360 graden te bekijken, heb je de vrijheid om de lichamen op een compleet andere manier te verkennen. Jij als actieve waarnemer neemt een positie in dicht op de huid.

Cinedans VR-Lab Amsterdam

Bob Driessen en Vloeistof vonden elkaar in de gezamenlijke fascinatie voor ruimtebeleving en vr-film. Al jaren geleden wilde Bob aan de slag met 360-film; nu is de technologie er eindelijk klaar voor. We stapten het onderzoek in door niet alleen naar de grenzen te kijken van wat hardware aankan, maar juist ook eroverheen. Tijdens Cinedans VR-Lab gingen we het gesprek aan met andere makers en publiek over de nieuwe uitdagingen en mogelijkheden van deze kunstvorm.

Video impressie