Schermafbeelding 2020 02 05 om 23 01 37

Making Space

Een nieuwe context voor dans


Door het lichaam te positioneren in de ruimte, worden de gebouwde omgeving, de architectuur en de gedragspatronen benadrukt. Het onderzoek is tweeledig: we onderzoeken hoe de ruimte context biedt voor het lichaam én hoe het lichaam een kwaliteit of aspect zichtbaar maakt van die ruimte.
De dansers trainen in deze workshop nieuwe vaardigheden, want anders dan in de Blackbox zijn zij in deze context niet het middelpunt van de belangstelling, maar sturen zij de focus van de toeschouwer naar de omgeving. Daarbij is het van belang om inzicht te krijgen in perspectieven, afstanden en zichtlijnen.05 redesigning spaces wannes

Straten, pleinen en parken zijn tegelijk oefenruimte én podium. Werken in de buitenruimte zorgt ervoor dat je nooit ‘eruit’ kunt stappen. Als je iets uitprobeert is het voor een passant altijd ook gelijk een ‘performance’. De passanten zijn medegebruikers van de ruimte en stellen vragen of leveren commentaar. De passant ziet in de danser vaak gewoon als een andere ‘gebruiker van de ruimte’, niet als kunstenaar of een ‘object’. De ruimte anders gebruiken, kan reacties, agressie en discussie uitlokken. We trainen hoe we hier als performer mee omgaan. Hoe blijf je in de performance-staat? Wanneer is het nodig om eruit te stappen en een praatje te maken? Kun je tegelijk open en menselijk blijven maar toch je focus houden bij de performance kwaliteit?

Vloeistof deelt best practices uit haar jarenlange werkervaring. We bespreken de codes van de publieke ruimte en leren de studenten skills hoe ze te respecteren én te breken. Improvisatie m.b.t de buitenruimte We introduceren vaardigheden die de danser in staat stelt om te improviseren door de beweging altijd te relateren tot de omgeving. Deze improvisatie technieken zorgen ervoor dat alles wat zich voordoet in het moment, onderdeel wordt van de voorstelling. Daarbij definiëren we het 'dominante aspect’, hetgeen de meeste aandacht opeist in het moment. Van daaruit maken we de performatieve keuzes: positionering, vorm, tempo en acties. Door parameters te veranderen creëert de danser verschillende bewegingskwaliteiten.

Instant composition

De studenten leren 360graden alertheid. Ze leren compositorische beslissingen te maken m.b.t het ‘dominante aspect’. Hoe kader je de beweging die er al is? Wil je storen of erbijhoren? Hoe ga je op in de omgeving als dat nodig is?

06 redesigning spaces rood

Instant composition

De studenten leren 360graden alertheid. Ze leren compositorische beslissingen te maken m.b.t het ‘dominante aspect’. Hoe kader je de beweging die er al is? Wil je storen of erbijhoren? Hoe ga je op in de omgeving als dat nodig is?

Vloeistof geeft sinds 2016 meerdaagse workshops op de dansopleidingen - bachelor en masters - van Fontys (Tilburg) en Codarts (Rotterdam) waarin zij hun kennis van, en expertise in, het werken in de publieke ruimte overdragen aan studenten.

24

Aug

Workshop

Fontys Hogeschool, COMMA

2020
25

Aug

Workshop

Fontys Hogeschool, COMMA

2020
06

Oct

Workshop

Fontys Hogeschool

2020