Schermafbeelding 2021 12 17 om 11 21 42

In memoriam: Yuri Bongers

Yuri Bongers 7-1-1974 / 12-12-2021

Ontzettend verdrietig. Danser, choreograaf en mede oprichter van Vloeistof, Yuri Bongers, is overleden. Veel te jong. Hij was al geruime tijd ongeneeslijk ziek.

Ruim 20 jaar geleden ontmoetten we elkaar op de dansacademie. We herkenden bij elkaar de wens om buiten de kaders van het theater te dansen en wilden dit samen verder onderzoeken. We deelden dezelfde wens en fascinatie om de straat als podium te gebruiken: Vloeistof was geboren.

Yuri was een danser met een heel eigen manier van bewegen. Speels, een beetje onstuimig en heel bezield. Hij had een grote nieuwsgierigheid om altijd weer nieuwe dingen uit te proberen. Heerlijk eigenwijs, niet bang om buiten de gebaande paden te gaan en vol idee├źn. Veel meer dan je ooit kunt uitvoeren. Een prachtig mens. Bescheiden, een beetje dromerig, grappig, liefst op de achtergrond met een enorm doorzettingsvermogen en een unieke creatieve geest.

Yuri was de andere helft van Vloeistof. In onze samenwerking was er altijd de vanzelfsprekendheid dat je op elkaar kunt rekenen, dat je samen aan het bouwen bent, elkaar aanvullend en versterkend. We hadden dezelfde manier van naar dingen kijken, zagen dezelfde kansen als we naar de stad keken. Van daaruit heeft Vloeistof een eigen manier van werken ontwikkeld, daarbij de grenzen van de dans verkennend. De dans altijd ontwikkelend vanuit intentie, niet vanuit vorm.

Vloeistof gaat verder, nu zonder Yuri. Dat wat we hebben opgebouwd heeft inmiddels een stevige, eigenstandige plek gekregen. Het wordt, geïnspireerd door Yuri en mijzelf, inmiddels gedragen door een grotere groep. Dat wat hij met zijn inspiratie, gedrevenheid en vernieuwing aan de wereld heeft gegeven, blijven we voortzetten. We gaan hem ongelooflijk missen.

Anja Reinhardt

Imm015
Boot 4