Andrea Beugger

Danseres

Andrea Beugger – Dansen op allerlei gekke plekken

Mrt 2023 - Als 4-jarige begon Andrea Beugger al met dansen en het heeft haar sindsdien niet meer losgelaten. Ze kwam vanuit Zwitserland om dans te studeren en voltooide in 1993 haar opleiding bij Codarts in Rotterdam. Ze danste sindsdien met Golden Palace, Jakop Ahlbom, Plan-D en Panama Pictures en vele anderen.

Bij Vloeistof voelde ze meteen verbinding, zowel met de manier van werken, met Anja en Yuri, als met de andere dansers. In het team leeft de gedachten om samen het publiek of deelnemers de wereld met andere ogen te laten zien. En dat ook nog eens op allerlei gekke plekken, vaak in de openbare ruimte. Andrea vindt het heel belangrijk dat dans toegankelijk is en dat iedereen mee kan doen. Van jong tot oud. En ongeacht welke beperking. Dat heeft voor haar voorrang op welke dansvorm zij zelf fijn vindt.

Ze zegt; ‘Dansen is voor mij je intuïtie volgen, niet denken maar doen. Het is een vorm van ultieme mindfulness, en het volgen van wat mijn lichaam wil. In het moment één zijn met mijn lichaam.’

Andrea danste haar eerste voorstelling Wildmenspark, over de gejaagdheid van het leven, bij Vloeistof in 2006. Het smaakte voor beiden naar meer! Het volgende project was het duet Ik hou van hou maar je hindert me samen met danser Kilian Haselbeck. Een intensieve samenwerking die gaat over zowel de innigheid en intimiteit in een relatie, maar ook de verstikking en het verlies van autonomie.

De mooiste ervaring die zij met Vloeistof had, was bij de uitvoering van Autosalon op het Dutch Spring Dance Festival in Nanjing in China. Er kwamen ongelooflijk veel mensen bij de auto op straat kijken. Een ongekend beeld voor China want normaliter zijn er in China namelijk geen performances in de openbare ruimte. Door het dansfestival kon dat nu eens wel.

Toevallig stond in het publiek een bekende influencer, die de voorstelling live opnam en uitzond. ‘Hadden we zomaar een dikke 10.000 toeschouwers extra. Er kwamen geweldige reacties van iedereen die het gezien had. En ondanks dat we daar maar met 2 performers op en over die auto dansten, hadden we meer belangstelling dan de uitgebreide, grote en beroemde dansgezelschappen die er ook stonden. Dat was zo waanzinnig om mee te maken.’

Andrea danst mee in verschillende voorstellingen van Vloeistof, werkte mee aan 3 dansfilms en als workshop begeleider. Maar naast Vloeistof is ze ook druk met andere opdrachten. ‘Ik freelance als een malloot!’ lacht ze. Tot en met februari speelt ze in de theatervoorstelling Engelenburcht over de absurde tragiek van het leven van een mysterieuze verpleegster. Daarnaast danst, maakt en doceert ze bij muziektheater Pra, waar vooral sociale projecten met ouderen en kinderen aan bod komen. Bij Compagnie 21 danst zij voor het speciaal onderwijs in en de theaters. En dan doceert en choreografeert ze ook nog voor dansacademie Fontys. En verder nog allerlei leuke klussen die er voorbijkomen. Dat is dan ook meteen een mindere kant van haar vak. Soms kruisen projecten elkaar zo, dat ze toffe opdrachten moet afslaan. Of dat projecten te snel en op onregelmatige dagen geproduceerd moeten worden.

‘In een voorstelling waarin ik samenwerkte met maker Karina Holla leerde ik hoe ik dans kan omzetten in iets theatraals. Hoe je met fysieke aandacht en aanwezigheid publiek mee kan nemen in je spel. Dat kan ik perfect inzetten in de performances bij Vloeistof.’ Mocht je nog niet zo bekend zijn met dans en theater, Andrea geeft aan dat Alain Platel, Peeping Tom en ook de fysieke theatervoorstellingen van Jetse Batelaan en Bambie zeer de moeite waard zijn.

We vroegen Andrea als laatste naar haar grote droom. Ze wil graag de wereld rondreizen. Met een prachtige, participatieve voorstelling van land tot land gaan en iedereen betoveren. En de lokale bevolking in beweging brengen.

Vloeistof06

De voorstelling Autosalon (Foto: Joyce van Belkom)

BIO Andrea Beugger

Geboren en getogen in Zwisterland, begon andrea met dansen op haar vierde. In 1993 studeerde Andrea af aan de Codarts Dansacademie Rotterdam.
Haar indrukwekkende carrière voert langs Jakop Ahlbom , Kriszitna de Chatel, Hans Hof Ensemble, Karina Holla, Panama Picutres, Bollwerk, Danstheater AYA, Vloeistof, Danstheater Telder, Plan-D, Schweigman&, Dylan Newcomb, Tanzplan Ost, Peter Greeneway en nog vele anderen.

Door de jaren heen heeft ze zich ook ontwikkeld als choreograaf en maakte werk in opdracht voor onder andere de ITA-educatie afdeling, televisieomroepen en de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.
Ze geeft regelmatig dans-compositie workshops en fysiek danstheater lessen aan jonge professionele dansers op Kunstacademies, alsmede aan amateurs. Ze coacht graag jonge dansers in hun eigen creatieve ontwikkeling en proces.
Bij Muziektheater Pra is ze medebedenker, choreografe en uitvoerende danseres in een. Pra ontwikkeld innovatieve kunstprojecten voor ouderen en kinderen om samen in contact te komen door middel van muziek en dans.

Sinds Wildmenspark (2006) zijn we gefascineerd van elkaar. Haar sprankelende persoonlijkheid en talent verrijkten veel van onze voorstellingen.

Andrea's levensmotto voel je in alles wat ze doet: "Werk alsof je het geld niet nodig hebt, heb lief alsof je nog nooit gekwetst bent, dans alsof niemand kijkt, zing alsof niemand luistert en leef alsof de hemel op aarde is.'