Rodia Vomvolou

Dramaturgisch advies

Rodia Vomvolou (1993, Griekenland) is dramaturg en onderzoeker voor podiumkunsten, gevestigd in Amsterdam en Athene. Momenteel doet ze een promotieonderzoek naar de zelfpositionering van de dansdramaturg, onder begeleiding van prof. Dr. Maaike Bleeker aan de Universiteit Utrecht. Rodia studeerde in 2018 af aan de Universiteit Utrecht met een MA in hedendaags theater, dans en dramaturgie (cum laude) met een beurs van de John S.Latsis Foundation Scholarship.

Haar scriptie "Durf te stamelen, durf te stotteren, naar een alternatief begrip van de kennis van de dramaturg" was genomineerd voor de prijs voor beste scriptie van de Faculteit der Geesteswetenschappen 2019. Ze heeft ook een BA afgerond in Drama en Performancetheorie, Geschiedenis en analyse van de 'School of Drama' aan Aristotle University of Thessaloniki, Griekenland (cum laude). Gesteund door een beurs van de Stavros Niarchos Foundation, volgde ze in 2016 een uitwisselingsprogramma van vijf maanden in Theater- en Dansstudies aan de York University (Toronto, Canada).

Als freelancer dramaturg en mentor werkt Rodia samen met instellingen en danshuizen in Europa (Dansmakers Αmsterdam, Dansateliers Rotterdam, Circustruction Rotterdam, Danshuis Lemesos, Dansdagen Chania, ZfinMalta) en met onafhankelijke artiesten in Griekenland (Danae Theodoridou, Eleni Mylona, Persa Stamatopoulou, Ioanna Angelopoulou, Nefeli Asteriou, Anastasia Valsamaki etc.), in Nederland (Fernando Belfiore) en in Cyprus (Petros Konarris, Konstantina Skalionta). Sinds 2019 is ze de mentor en curator van het Artistic Development-programma “Moving the New” van Dance House Limassol in Cyprus. Ze cureert en modareert, samen met Elena Novakovits, het project "Infinite Potentials: Choreographic Traces", een reeks performatieve ontmoetingen die de notie van hedendaagse choreografie bespreken en die plaatsvinden in verschillende Europese landen.