Sonja Augart

Dramaturgisch advies

Performer en choreografe Sonja Augart is de drijvende kracht achter Fragmenta. In 1992 verliet ze Duitsland om moderne dans in Nederland te studeren.

Ze speelde in talloze stukken, maakte tientallen choreografieën en uitvoeringen en toerde tien jaar over de wereld met The Show Must Go On van Jérôme Bel. In 2013 vestigde ze zich in Berlijn, waar ze werkt bij Uferstudios GmbH, Theater Sophiensaele en Tanz Büro Berlijn. Huidige projecten zijn Choreographier Dich Pfad, Mapping Dance en Choreographic Radio.

Hoofdfocus van Augart is misschien die van elke kunstenaar: hoe kunnen dingen in een nieuw licht worden gezien? Ons wordt geleerd om de wereld op een specifieke manier te zien en het is verrassend moeilijk om los te komen van vooroordelen over betekenis en realiteit. Voor Augart ligt het antwoord in het speelse lichaam dat zijn vermogen om zelf te leren herontdekt. Het lichaam maakt het mogelijk om tegelijkertijd materieel en immaterieel te zijn: energie, vorm, emotie en persoonlijkheid in relatie tot de wereld eromheen. Voor op dans en beweging gebaseerde uitvoeringen vertaalt dit zich in een onderzoek naar de ruimte waar je bent en hoe ver je aanwezigheid zich uitstrekt tot in deze ruimte en naar de vraag wat er gebeurt wanneer je zelf andere mensen ontmoet.

Zoeken naar alternatieve manieren om een ​​situatie waar te nemen, creëert momenten van grote onzekerheid. Of je hier nu uit nieuwsgierigheid komt of omdat de oude bestelling je niet meer ondersteunt, het maakt weinig uit: je weet niet waar de dingen naartoe gaan en je zou niet weten hoe je daar moet gaan. Wat is er nodig om deze gespannen fase van opschorting te doorstaan? Hoe een stap in de richting van het onbekende te zetten en vooruit te gaan? Hoe zie je iets dat nog niet zichtbaar is? In de dans of in de samenleving - in het algemeen in het leven - is dit moment waarop we geen antwoorden hebben cruciaal.

In het werk van Augart komt de zoektocht naar de essentie in botsing met een experimentele opstelling waarin input, vorm en tijd varieert. Het publiek maakt deel uit van deze opstelling en hun positie wordt opnieuw gedefinieerd bij elk nieuw experimenteel arrangement. De toeschouwer maakt deel uit van het geheel.