Ulrike Doszmann

Danseres

Ulrike werd geboren in Dresden in de DDR. Ze begon haar studie danstheater in Hamburg en ging in 1998 door naar de Fontys Dansacademie in Tilburg (richting moderne theaterdans) waar ze haar diploma behaalde.

Ulrike werkte vervolgens met Pia Meuthen (Panama Pictures), Gonnie Heggen, Raz (Hans Tuerlings, Sonja Augart (Fragmenta), Ad van Iersel, De Kwekerij, Jochen Stechmann (Traum-a) en met Vloeistof. In 2005 begon Ulrike haar eigen voorstellingen te maken, meestal solo's en vaak locatie: Auf Wiedersehen Helga, Matten, Ik en mijn Fatboy, Weiss, Stalins Hamster, Weine nicht wenn der Regen fällt. Haar dansstukken maakte ze vaak in samenwerking met L'Avventura, Theater de Nieuwe Vorst, Festival Cement, Textiel Museum Tilburg, Muziekpodium Paradox. Het werk van Ulrike Doszmann balanceert op de scheidslijn van humor en tragiek. Haar werk wordt gekenmerkt door bijna onbenullige en herkenbare situaties, die haast absurdistisch vervreemd worden. Ze spaart zichzelf niet. Ulrike werkt vaak op locatie. Trieste leegstaande winkelpanden, luxe woonkeukens met kookeiland, een waterfontein, de etalage van een kledingzaak; plekken, die iedereen kent of dagelijks passeert, worden uit hun context gehaald of juist zo versterkt, dat een eigenlijk herkenbaar tafereel niet meer lijkt op wat het is.

Naast het creëren van voorstellingen geeft Ulrike al jaren dansworkshops. Momenteel geeft zij regelmatig les bij Fontys voor de afdeling AMPA in Tilburg.

Ulrike werkt sinds 2004 bij Vloeistof en danste in zeven producties. Door de jaren heen ontwikkelde ze een sterke kennis van het werken in de openbare ruimte die ze samen met Anja Reinhardt deelt in masterclasses.

Art Of Wonder 2019 foto Moon Saris 7592 kopie

Straatwild op Art of Wonder Festival in Assen (Foto: Moon Saris)