Yuri Bongers

Choreograaf & danser

Yuri Bongers is sinds 2000 actief als choreograaf en co-artistiek leider van dansgezelschap Vloeistof. Hij groeide op op een boerderij in de weilanden van Drenthe. Na een opleiding tot sociologisch onderzoeker wilde hij niet meer stilzitten op een bureaustoel en volgde de opleiding expressionisch theaterdans in Tilburg.

Meteen na afronding startte hij met Anja dansgezelschap Vloeistof. Daarnaast danste hij bij Andreas Grimmert, Sonia Si Ahmed, Felix Ruckert (WpZimmer) en Hooman Sharifi (Springdance).

Yuri weet door zijn politieke en sociologische kennis op een scherpe wijze te reflecteren. Op een spannende, prikkelende en ongewone manier kan hij aanzetten tot reflectie op de manier waarop we leven en met elkaar omgaan. Zo werd de dansvoorstelling ‘Ik hou van jou maar je hindert me’ onder de kop ‘Is het vechten of is het seks’ betiteld als cultureel hoogtepunt in Brabant en maakte hij bijvoorbeeld met Anja de spraakmakende voorstelling 'Hellend Vlak' over hoe we als mensen super goed zijn de klimaatverandering te ontkennen terwijl het water ons al bijna aan de lippen staat.

Anja over Yuri

"Naast Yuri’s creatieve uitspattingen, heeft hij ook veel zakelijke kennis. Hij benadert makkelijk mensen en is goed in het zien van nieuwe kansen. Daarnaast is hij ook pragmatisch en praktisch ingesteld en kan goed verbanden leggen. Zijn vaardigheden als kritische denker zijn waardevol bij het meedenken in denktanks en andere plekken waar ideeën van anderen aangevuld en verbeterd kunnen worden."